Van Leusden B.V.

Voormalige participaties

Van Leusden B.V. is producent van specialistische hijswerktuigen en componenten en levert deze producten wereldwijd aan uiteenlopende markten zoals de maritieme en offshore sector, industrie en olie en gasindustrie.

Écart investeert in de periode 2002-2010 in Van Leusden. Marius van der Hoeven koopt in 2002 samen met Écart alle uitstaande aandelen van de toenmalige DGA, Koos van Leusden. Al vrij snel na deze overname volgen twee moeilijke jaren. De markt stagneert vanwege het uitblijven van investeringen in de baggerindustrie. Verhoging van de verkoopinspanningen in het buitenland leidt vanaf 2006 tot een omzettoename. Vanwege de snelle groei ontstaat in 2008 een behoefte aan werkkapitaal. Écart verstrekt een aanvullende achtergestelde lening en voorziet daarmee in deze kapitaalbehoefte. In de loop van 2009 ontstaat opnieuw een financieringstekort.


Ronald Bergsma, die in februari 2010 op initiatief van Écart wordt ingehuurd als interim directeur, slaagt erin de winstgevendheid te herstellen. Gegeven de mogelijkheden van de onderneming, verwerft Bergsma in 2010 tezamen met het management team en een informal investor alle aandelen in de vennootschap. De aandelenoverdracht vindt plaats op 30 augustus 2010. Bergsma is sindsdien algemeen directeur van Van Leusden Nederland B.V.